niedziela, 10 lipca 2011

Tarta z malinami i czekoladą

Przepis: Tarta z malinami i czekoladą
Tytuł książki: Ciasta pikantne i słodkie
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski


Opis: Podstawą jest tu Ciasto kruche z całymi jajkami, które najlepiej zagnieść sobie dzień wcześniej. Przepis raczej prosty w wykonaniu, a wskazówki przejrzyste. Płynną glukozę z przepisu bez większego problemu dostałyśmy w aptece (trzeba tylko zwrócić uwagę, żeby nie była aromatyzowana). Kremu czekoladowego wyszło 2 razy za dużo, ale być może to kwestia foremki - nasza wymiary miała identyczne z podanymi w przepisie, ale dno wypukłe, co zabrało trochę miejsca. W każdym razie krem został odłożony do słoiczka i na pewno będzie dobrze wykorzystany :)
Tarta bardzo dobra, chociaż nie rzuciła nas na kolana, jak się tego spodziewałyśmy. Przepis i zdjęcie z książki kusiły nas już od dłuższego czasu i oczekiwałyśmy powalającego smaku (połączenie malin i czekolady!), ale ostatecznie troszkę nas zawiodła. Maliny były dość kwaśne (wg przepisu nie dodaje się do nich cukru), a czekolada gorzka (jeśli ktoś za taką nie przepada, to raczej nie dla niego).

Smak (w skali od 1do 5): 4
Wygląd (w skali od 1 do 5): 4,5
Trudność przygotowania: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut + czas chłodzenia + czas przygotowania ciasta
Ilość: 6 porcji (w przepisie podano 8 - wg nas to za dużo, bo foremka jest mała)

Fotorelacja z przygotowań:

6 komentarzy:

  1. wow! wspaniała!
    Mam w planach podobną.. ale zamiast owoców jest jeszcze więcej kalorii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to gdyby dorzucić cukru do malin i dać mleczną czekoladę.. <3

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, mogłaby wtedy podbić podniebienie niejednego łakomczucha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj ta tarta kusi jak wiele innych przepisów u Michela Roux... To jedna z pyszniejszych książek jakie znam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie się i tak podoba...perfekcyjny spód i idealne połączenie smaków - owoce i czekolada..nawet gdy nie współgra smakowo, wizualnie nadrabia :D

    OdpowiedzUsuń