piątek, 10 czerwca 2011

Ciasto kruche z całymi jajkami

Przepis: Ciasto kruche z całymi jajkami
Tytuł książki: Ciasta pikantne i słodkie
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski



Opis: Ciasto zagniata się łatwo i przyjemnie, chociaż ilość mąki podana w przepisie na pierwszy rzut oka wydaje się być za mała (za pierwszym razem podsypałyśmy jeszcze około 4 łyżek, żeby przestało się lepić do rąk, przy kolejnej próbie już tylko 1 łyżkę - ostatecznie zakładamy, że ciasto powinno być trochę lepiące). Gotowego ciasta starczyło na upieczenie 2 dużych tart (forma o średnicy ok. 24 cm). Jedną  z porcji przechowałyśmy w lodówce 3-4 dni - po tym czasie ciasto zdecydowanie lepiej się wałkowało, stąd wniosek: najlepiej przygotować je sobie dzień przed pieczeniem. Bardzo łatwo wyjmuje się z formy - nawet takiej bez zdejmowanej obręczy.

Smak (w skali od 1do 5): 4
Wygląd (w skali od 1 do 5): 4,5
Trudność przygotowania: łatwe
Czas przygotowania: około 45 minut (z pieczeniem) + czas chłodzenia
Ilość: około 550 g (w przepisie podano 520 g)

Fotorelacja z przygotowań:











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz