środa, 13 lipca 2011

Tarta z morelami

Przepis: Tarta z morelami
Tytuł książki: Ciasta pikantne i słodkie
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski


Opis: Tarta składa się z Ciasta kruchego z całymi jajkami, Kremu podstawowego, moreli i glazury (woda + cukier). Ciasto (surowe) i krem można przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej - złożenie tarty jest wtedy szybkie, proste i przyjemne :) Trzeba tylko uważać z glazurą - trochę za długo ją gotowałyśmy i się całkiem zcukrzyła, więc trzeba było zrobić nową. U nas chęć na coś słodkiego była tak duża, że jedliśmy ją na ciepło, więc krem i morele po pokrojeniu trochę nam spłynęły ze spodu (co bystre oko wypatrzy na zdjęciach).

Smak (w skali od 1do 5): 4,5
Wygląd (w skali od 1 do 5): 5 (tarta w całości)
Trudność przygotowania: łatwe (kiedy przygotujemy półprodukty wcześniej)
Czas przygotowania: około 40 minut + czas przygotowania kremu i ciasta
Ilość: 6 porcji (tak, jak podano w przepisie)

Fotorelacja z przygotowań:

3 komentarze:

  1. Tarta z morelami, smak lata...I niezawodne ciasto Michaela Roux ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ piękna ta tarta! Podziwiam!
    I bardzo fajny pomysł na blog:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń