poniedziałek, 4 lipca 2011

Clafoutis z wiśniami

Przepis: Clafoutis z wiśniami
Tytuł książki: Jajka. 130 prostych przepisów
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski
Opis: Przepis prosty i zrozumiały, łatwe wykonanie. Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od smaku wiśni (nasze okazały się trochę zbyt kwaśne). Zdecydowanie za dużo masła - nigdy nie widziałam, jak robi się clafoutis, ale w tym przepisie masła jest tak dużo, że ciasto aż w nim pływa, co nie jest ani zdrowe, ani apetyczne :( Po wyjęciu ciasta z piekarnika musiałyśmy odlać nadmiar tłuszczu - było tego sporo...
Ciasto po podzieleniu prezentuje się kiepsko wizualnie, ale dosyć dobrze nadrabia smakiem. Podaje się na gorąco/ciepło.

Smak (w skali od 1do 5): 3,5
Wygląd (w skali od 1 do 5): 4,5 (w całości) / 2 (na talerzach)
Trudność przygotowania: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut (z pieczeniem)
Ilość: 6 porcji - w przepisie podano właśnie tyle, ale my robiłyśmy z 1,5 porcji składników

Fotorelacja z przygotowań:










2 komentarze:

  1. Pyszne jest to clafoutis.Z wiśniami to klasyka.U mnie niedawno było z truskawkami i kwiatami akacji.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda, mmm... rozpływam się jak to masełko

    OdpowiedzUsuń