niedziela, 31 lipca 2011

Ciasto ptysiowe

Przepis: Ciasto ptysiowe
Tytuł książki: Ciasta pikantne i słodkie
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski


Opis: Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, jednak przepis nie do końca się sprawdził. Po pierwsze, nie wiadomo co zrobić z wodą, która jest podana w składnikach - opis przygotowania jej nie wykorzystuje. Po drugie, ciasto wyszło bardzo luźne, więc musiałyśmy dodać do niego więcej mąki niż przewidziano w przepisie (choć to też niewiele pomogło). Wyszły nam raczej płaskie placki niż ptysie. Ta pozycja wymaga jeszcze dopracowania.
Smak (w skali od 1do 5): 3
Wygląd (w skali od 1 do 5): 2
Trudność przygotowania: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 40 małych ptysi (jak podano w przepisie)

Fotorelacja z przygotowań:







1 komentarz:

  1. Nie wiem jakim cudem może nie wyjść ciasto ptysiowe z tego przepisu. Wiele razy robiłam i nie ważne czy masa była rzadsza, czy gęstsza - ptysie pięknie wyrastały.

    OdpowiedzUsuń