piątek, 24 czerwca 2011

Ciasto na rogaliki francuskie

Przepis: Ciasto na rogaliki francuskie 
Tytuł książki: Ciasta pikantne i słodkie
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski


Opis: Nie jest to typowe ciasto francuskie, ale jego drożdżowy odpowiednik. Jego przygotowanie jest bardzo praco- i czasochłonne, nie polecamy go więc początkującym. Nam jego wykonanie zajęło około 10 godzin (!) - razem z chłodzeniem.  Utrudnieniem był  brak dużego miksera - ciasto trzeba było mieszać ręcznie, co też zajęło więcej czasu.  Nie do końca pewny jest jeden ze składników - mleko, a raczej to,  w jakiej temperaturze powinno być dodawane. We wszystkich wypróbowywanych przez nas do tej pory przepisach, drożdże rozpuszczało się w ciepłym mleku, tutaj natomiast nie ma nic o tym, by je podgrzać, ani że ma być letnie. Chcąc postępować dokładnie z instrukcją, na początku nie podgrzewałyśmy mleka, ale w końcu trzeba było to jednak zrobić (drożdże nie chciały się rozpuścić).
Poza tym wałkowanie wymaga sporo wysiłku, no i warto zainwestować w dobrej jakości masło.
Ciasto można mrozić (surowe, uformowane w rogaliki/bułeczki itp.) - można przechowywać do 2 tygodni.
W gotowym cieście bardzo ładnie widoczne są poszczególne jego warstwy.
Smak rewelacyjny, choć nie wiem, czy wart poświęcenia tak długiego czasu i wysiłku.

Smak (w skali od 1do 5): 5
Wygląd (w skali od 1 do 5): 4,5
Trudność przygotowania: trudne
Czas przygotowania: około 10 h (wszystkie fazy razem z chłodzeniem)
Ilość: ok. 1,2 kg

Fotorelacja z przygotowań:












1 komentarz:

  1. zapisuję, wypróbuję :) jak tylko zdobędę się na odwagę
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń