niedziela, 31 lipca 2011

Ciasto ptysiowe

Przepis: Ciasto ptysiowe
Tytuł książki: Ciasta pikantne i słodkie
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski


Opis: Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, jednak przepis nie do końca się sprawdził. Po pierwsze, nie wiadomo co zrobić z wodą, która jest podana w składnikach - opis przygotowania jej nie wykorzystuje. Po drugie, ciasto wyszło bardzo luźne, więc musiałyśmy dodać do niego więcej mąki niż przewidziano w przepisie (choć to też niewiele pomogło). Wyszły nam raczej płaskie placki niż ptysie. Ta pozycja wymaga jeszcze dopracowania.
Smak (w skali od 1do 5): 3
Wygląd (w skali od 1 do 5): 2
Trudność przygotowania: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 40 małych ptysi (jak podano w przepisie)

Fotorelacja z przygotowań:







środa, 13 lipca 2011

Tarta z morelami

Przepis: Tarta z morelami
Tytuł książki: Ciasta pikantne i słodkie
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski


Opis: Tarta składa się z Ciasta kruchego z całymi jajkami, Kremu podstawowego, moreli i glazury (woda + cukier). Ciasto (surowe) i krem można przygotować dzień lub nawet kilka dni wcześniej - złożenie tarty jest wtedy szybkie, proste i przyjemne :) Trzeba tylko uważać z glazurą - trochę za długo ją gotowałyśmy i się całkiem zcukrzyła, więc trzeba było zrobić nową. U nas chęć na coś słodkiego była tak duża, że jedliśmy ją na ciepło, więc krem i morele po pokrojeniu trochę nam spłynęły ze spodu (co bystre oko wypatrzy na zdjęciach).

Smak (w skali od 1do 5): 4,5
Wygląd (w skali od 1 do 5): 5 (tarta w całości)
Trudność przygotowania: łatwe (kiedy przygotujemy półprodukty wcześniej)
Czas przygotowania: około 40 minut + czas przygotowania kremu i ciasta
Ilość: 6 porcji (tak, jak podano w przepisie)

Fotorelacja z przygotowań:

wtorek, 12 lipca 2011

Krem podstawowy

Przepis: Krem podstawowy
Tytuł książki: Ciasta pikantne i słodkie
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski


Opis: Łatwy w przygotowaniu, smaczny, aromatyczny (za sprawą wanilii) - nic dodać, nic ująć :)

Smak (w skali od 1do 5): 4,5
Wygląd (w skali od 1 do 5): 4,5
Trudność przygotowania: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut
Ilość: około 400 g (robiłyśmy z połowy porcji)

Fotorelacja z przygotowań:

niedziela, 10 lipca 2011

Tarta z malinami i czekoladą

Przepis: Tarta z malinami i czekoladą
Tytuł książki: Ciasta pikantne i słodkie
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski


Opis: Podstawą jest tu Ciasto kruche z całymi jajkami, które najlepiej zagnieść sobie dzień wcześniej. Przepis raczej prosty w wykonaniu, a wskazówki przejrzyste. Płynną glukozę z przepisu bez większego problemu dostałyśmy w aptece (trzeba tylko zwrócić uwagę, żeby nie była aromatyzowana). Kremu czekoladowego wyszło 2 razy za dużo, ale być może to kwestia foremki - nasza wymiary miała identyczne z podanymi w przepisie, ale dno wypukłe, co zabrało trochę miejsca. W każdym razie krem został odłożony do słoiczka i na pewno będzie dobrze wykorzystany :)
Tarta bardzo dobra, chociaż nie rzuciła nas na kolana, jak się tego spodziewałyśmy. Przepis i zdjęcie z książki kusiły nas już od dłuższego czasu i oczekiwałyśmy powalającego smaku (połączenie malin i czekolady!), ale ostatecznie troszkę nas zawiodła. Maliny były dość kwaśne (wg przepisu nie dodaje się do nich cukru), a czekolada gorzka (jeśli ktoś za taką nie przepada, to raczej nie dla niego).

Smak (w skali od 1do 5): 4
Wygląd (w skali od 1 do 5): 4,5
Trudność przygotowania: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut + czas chłodzenia + czas przygotowania ciasta
Ilość: 6 porcji (w przepisie podano 8 - wg nas to za dużo, bo foremka jest mała)

Fotorelacja z przygotowań:

środa, 6 lipca 2011

Jajecznica

Przepis: Jajecznica
Tytuł książki: Jajka. 130 prostych przepisów
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski
Opis: Jedno z najłatwiejszych chyba dań do przyrządzenia, tutaj też nie mogło zawieść :) Zrobiłyśmy wersję możliwie prostą - z samym masłem - i wyszła nam pyszna jajecznica o kremowej konsystencji. Polecamy na śniadania!

Smak (w skali od 1do 5): 5
Wygląd (w skali od 1 do 5): 4,5
Trudność przygotowania: łatwe
Czas przygotowania: około 10 minut
Ilość: 2 porcje = 4 jajka (jak podano w przepisie)

Fotorelacja z przygotowań:






poniedziałek, 4 lipca 2011

Clafoutis z wiśniami

Przepis: Clafoutis z wiśniami
Tytuł książki: Jajka. 130 prostych przepisów
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski
Opis: Przepis prosty i zrozumiały, łatwe wykonanie. Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od smaku wiśni (nasze okazały się trochę zbyt kwaśne). Zdecydowanie za dużo masła - nigdy nie widziałam, jak robi się clafoutis, ale w tym przepisie masła jest tak dużo, że ciasto aż w nim pływa, co nie jest ani zdrowe, ani apetyczne :( Po wyjęciu ciasta z piekarnika musiałyśmy odlać nadmiar tłuszczu - było tego sporo...
Ciasto po podzieleniu prezentuje się kiepsko wizualnie, ale dosyć dobrze nadrabia smakiem. Podaje się na gorąco/ciepło.

Smak (w skali od 1do 5): 3,5
Wygląd (w skali od 1 do 5): 4,5 (w całości) / 2 (na talerzach)
Trudność przygotowania: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut (z pieczeniem)
Ilość: 6 porcji - w przepisie podano właśnie tyle, ale my robiłyśmy z 1,5 porcji składników

Fotorelacja z przygotowań:










niedziela, 3 lipca 2011

Gofry

Przepis: Gofry 
Tytuł książki: Jajka. 130 prostych przepisów
Autor: Michel Roux
Wydawnictwo: Bellona
Język wydania: polski

Opis: Przepis świetnie podany - wszystko jest bardzo przejrzyście opisane i zrozumiałe. Postępując wg niego gofry muszą się udać :) Jeśli chcemy, żeby były chrupiące, trzeba je zjadać zaraz po zrobieniu, bo dość szybko miękną.
Nasze gofry być może nie są najpiękniejsze, ale to dlatego, że gofrownicy używałyśmy po raz pierwszy (stara, dawno nieużywana została ostatnio odkurzona i wraca do łask domowych). Gofry były smaczne, ale daleko im do naszego ideału.
Jako dodatek polecamy kremówkę ubitą z odrobiną cukru pudru i/lub ulubiony dżem.


Smak (w skali od 1do 5): 3,5
Wygląd (w skali od 1 do 5): 4
Trudność przygotowania: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut + czas pieczenia (3-4 minuty na porcję)
Ilość: 6 porcji (12 gofrów) - czyli zgodnie z podaną ilością

Fotorelacja z przygotowań: